مواد اولیه خوراکی
کاکائو
کاکائو از درختی به اسم تئوبروما، تیره پنیرکیان به دست میآید. این درخت ارتفاعی بین ۴ تا ۱۰ متر دارد و زیر سایه درختان بزرگتر از خود رشد میکند. برگهای این درخت ساده است و گلهای قرمز و کوچکی دارد که به طور منظم کنار هم قرار گرفتهاند. میوه این درخت تقریبا هم اندازه خیار، با رنگی زرد مایل به قهوهای است. داخل هر میوه تیره پنیرکیان، درون یک بافت گوشتی، بین ۲۴ تا ۴۵ عدد دانه قرار گرفته است. بعد از چیدن میوه این درخت آن را جایی نگه داری میکنند و بعد از پوسیده شدن میوهها، دانههای آن را جدا کرده و مورد استفاده قرار میدهند. پودر کاکائو از فشرده شدن دانههای داخل میوه درخت تیره پنیرکیان به دست میآید. دانههای این میوه از تقویت کنندههای قلب است، بر سلامت کودکان تاثیر میگذارد و دارای مقادیر زیاد چربی است که در ادامه با آن بیشتر آشنا خواهید شد.
این درخت در اکثر مناطق جهان کشت و از میوه آن استفاده میشود اما عمدهترین تولید کنندگان این محصول ساحل عاج، غنا و نیجریه هستند. دانههای درخت تئوبروما طی فرآیندی به پودر کاکائویی که در بازار در دسترس افراد است، تبدیل میشوند. در ادامه با مراحل تولید آن آشنا میشویم.
اسید اسکوربیک
پودر کاکائو
دکستورز
دکستروز
دکستروز به دو صورت خشک و آبدار وجود دارد.
دکستروز مادهای قندی حاصل از ذرت است که بهصورت صنعتی بر اثر حرارت و اسید یا آنزیمها بر نشاسته و هیدرولیز کامل آن به وجود میآید. از نظر تجاری گلوکز به شربت ذرت (مخلوطی از گلوکز، دکسترین و دیگر قندها) گفته میشود و گلوکز خالص، دکستروز نامیده میشود.
دو نوع دکستروز وجود دارد:
دکستروز آبدار که حاوی 9% آب کریستالیزه است و بیشترین کاربرد را دارد.
دکستروز بیآب که حاوی 0.5% آب کریستالیزه است.
کاربرد دکستروز در صنایع غذایی
دکستروز بهصورت مستقیم و کامل توسط مخمرها تخمیر شده است بنابراین بهصورت وسیع در محصولاتی مانند نان که فرایند تخمیر دارند استفاده میشود. از دکستروز در تولید آدامس، آبنبات، فراوردههای گوشتی، بیسکویت، سس، فراوردههای تخمیری، شکلات، مربا و ترشیجات استفاده میشود.
مالتودکسترین
مالتودکسترین
یکی از مشتقات اصلاح شده نشاسته مالتو دکسترین می باشد. مالتودکسترین با فرمول (C6H10O5)n.H2 O پلیمری از ساکاریدهای فاقد طعم شیرین و محصول خشک شده یا تصفیه شده محلول های آبی ساکارید بدست آمده از نشاسته خوراکی یا ترکیب حاصل از هیدرولیز نشاسته بوده که اکی والان دکستروز آن کمتر از ۲۰ و شامل مخلوطی از ترکیبات با وزن ملکولی بین پلی ساکاریدها و الیگوساکاریدها است.
مالتودکسترین از زنجیره های بلند کربوهیدراتی تشکیل شده است. به عبارت دیگر مالتودکسترین زنجیره خیلی بلندی است که در آن ملکول های گلوکز به صورت مکرر به هم متصل شده اند و به همین خاطر است که این محصول در مقابل کربوهیدارت های ساده مانند گلوکز جزء کربوهیدرات های پیچیده تقسیم بندی می شود. مالتودکسترین ممکن است به نام های دیگری مانند پلیمرهای گلوکز یا کمپلکس کربوهیدرات هم خوانده شود. این محصول معمولا به صورت پودر سفید رنگ یا شربت های غلیظ در دسترس می باشد.
فرآیند تولید مالتودکسترین:
فرآیند تولید مالتودکسترین به صورت تک مرحله ای و دو مرحله ایست .
فرآیند تک مرحله ای : در این فرآیند نشاسته ژلاتینه شده با غلظت ۳۰ درصد را در دمای ۸۲ الی ۱۰۵ درجه سانتی گراد با اسید یا آنزیم تیمار می کنیم.
فرآیند دو مرحله ای : در این فرآیند نشاسته در حضور اسید یا آنزیم در دمای ۱۰۵ درجه سانتیگراد ژلاتینه شده تا به DE کمتر از ۳ برسد.
حرارت را تا دمای ۱۱۰ تا ۱۸۰ درجه سانتیگراد ادامه می دهیم سپس محلول را تا دمای ۸۲ تا ۱۰۵ درجه سانتیگراد خنک کرده و سپس با اسید یا آنزیم تیمار می کنیم تا درجه دلخواه هیدرولیز حاصل شود.
قابل ذکر است که در هر دو فرآیند واکنش با تنظیم PH یا غیر فعال سازی حرارتی تمام می شود و در ادامه تصفیه و خشک کردن پاششی انجام می شود.
کاراگینان
کاراگینان صمغی است که سال ها است که به عنوان افزودنی مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد و از جلبک قرمز دریایی به دست می آید.
انواع مختلفی از این ماده وجود دارد از جمله: کاپا، آیوتا، لاندا
هرکدام از انواع ذکر شده حلالیت و خواص ژل کنندگی متفاوتی دارند .کاپا و آیوتا در آب با دمای بالاتر از ۷۰ درجه سانتی گراد حل می شوند. نوع لاندا کاراگینان قابلیت انحلال در آب سرد را داراست. ژل به دست آمده از کاپا شکننده است این در حالی است که ژل حاصل از آیوتا دارای الاستیسیته و خاصیت کشسانی بیشتری است.
سیتریک اسید
سیتریک اسید
این ماده یک اسید ضعیف آلی است که در دو گرید صنعتی و خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد و می توان آن را در بسیاری از مواد غذایی مانند انواع میوه ها و سبزیجات یافت. سیتریک اسید خشک و آبدار از نمونه های معروف این ماده اند.
به خصوص مرکبات که حاوی مقدار زیادی از citric acid هستند. (در زبان انگلیسی به مرکبات اصطلاحا “citrus” گفته می شود که نام سیتریک اسید هم برگرفته از همین نام است.) این اسید در طی بسیاری از ارگانیسم های طبیعی به عنوان یک محصول جانبی از آنها تولید می شود. این ماده به دلیل خواص ترش مزه گی , کارایی خوب آن به عنوان نگه دارنده و هم چنین توانایی عملکرد آن به عنوان عامل بافری, بسیار مورد توجه است و به دلیل داشتن همین خواص هم هست که می توان این ترکیب را در بسیاری از غذاهای موجود در آشپزخانه ی خود بیابید.
cmc
کاربردهای سی ام سی
CMC در مواد غذایی با شماره E466 یا E469 (هنگامی که از نظر آنزیمی هیدرولیز میشود) به عنوان اصلاح کننده یا غلیظ کننده ویسکوزیته و برای تثبیت امولسیونها در محصولات مختلف از جمله بستنی استفاده میشود. این ماده هم چنین سازنده بسیاری از مواد غیر غذایی از جمله خمیر دندان، ملینها، قرصهای رژیمی، رنگهای پایه آب، مواد شوینده، بستههای حرارتی قابل استفاده مجدد و محصولات مختلف کاغذی است.
کاربرد سی ام سی در شوینده
این ماده در درجه اول به این دلیل استفاده میشود که ویسکوزیته بالایی داشته باشد، غیر سمی باشد و به طور کلی ضد حساسیت تلقی شود زیرا الیاف اصلی منبع آن، خمیر چوب نرم و یا پارچه پنبهای است. CMC به طور گستردهای در محصولات غذایی فاقد گلوتن و کم چربی استفاده میشود. در مواد شوینده لباس، از آن به عنوان پلیمر تعلیق خاک استفاده میشود که برای رسوب دادن روی پنبه و سایر پارچههای سلولزی طراحی شده و مانعی با بار منفی در خاک در محلول شست و شو ایجاد میکند. CMC به عنوان روان کننده در پارگیهای مصنوعی استفاده میشود.
CMC هم چنین به عنوان یک ماده ضخیم کننده استفاده میشود، به عنوان مثال در صنعت حفاری، روغن به عنوان ماده تشکیل دهنده گل حفاری، جایی که به عنوان یک اصلاح کننده ویسکوزیته و ماده نگه دارنده آب عمل میکند.
پارچه تریکو ساخته شده از سلولز (به عنوان مثال پنبه یا ریون ویسکوز) ممکن است به سی ام سی تبدیل شده و در کاربردهای مختلف پزشکی مورد استفاده قرار گیرد:
دستگاه اپیستاکسی (خونریزی بینی) یک بالن پلی وینیل کلراید (PVC) توسط پارچه تریکو CMC تقویت شده توسط نایلون پوشانده شده است. دستگاه در آب خیس میشود و به شکل ژل در میآید، این دستگاه به داخل بینی وارد میشود و بادکنک باد میشود. ترکیب بادکنک باد شده و اثر درمانی CMC، خونریزی را قطع میکند.
پارچهای به عنوان پانسمان به دنبال عملهای جراحی بینی و گلو استفاده میشود.
آب به منظور ایجاد ژل اضافه میشود و این ژل پس از جراحی در حفره سینوس قرار میگیرد.
بسته های یخ
CMC هم چنین در بستههای یخ برای تشکیل مخلوط یوتکیک و در نتیجه نقطه انجماد پایینتر و در نتیجه ظرفیت خنک کنندگی بیشتر از یخ استفاده میشود.
نانو لوله های کربنی
از دیگر کاربردهای این ماده میتوان به پراکندگی نانو لولههای کربنی اشاره کرد که از محلول آبی این ماده استفاده میشود. تصور میشود که مولکولهای طولانی CMC به دور نانو لولهها پیچیده شده و به آنها اجازه میدهد تا در آب پراکنده شوند. در حفاظت و ترمیم، از آن به عنوان چسب یا ماده ثابت کننده استفاده میشود. (نام تجاری : Walocel, Klucel).
دام پزشکی
در دام پزشکی،CMC در جراحیهای شکم در حیوانات بزرگ مخصوصا اسبها برای جلوگیری از تشکیل چسبندگی روده استفاده میشود.
CMC گاهی اوقات به عنوان اتصال دهنده الکترود در برنامههای پیشرفته باتری (به عنوان مثال باتریهای یون لیتیوم)، به ویژه با آندهای گرافیت، استفاده میشود.
حلالیت آب سی ام سی امکان پردازش کمتر سمی و پر هزینه نسبت به چسبهای غیر محلول در آب را دارد، مانند پلی وینیلیدن فلوراید (PVDF)، که برای پردازش به n-methylpyrrolidone سمی (NMP) نیاز دارد. CMC اغلب همراه با لاستیک استایرن-بوتادین (SBR) برای الکترودهایی که به انعطاف پذیری بیشتری نیاز دارند، استفاده میشود؛ به عنوان مثال برای استفاده با آندهای حاوی سیلیکون.
کاربرد سی ام سی در قنادی و شیرینی ها
پودر CMC به طور گستردهای در صنعت بستنی سازی، برای تهیه بستنی بدون خنک کننده یا درجه حرارت بسیار پایین استفاده میشود.
هم چنین در تهیه محصولات نانوایی مانند کیک و نان نیز استفاده میشود. استفاده از CMC با صرفه جویی در اجزای چربی، کیفیت بسیار بهبود یافتهتری را در هزینه نانوا به نان میدهد.
CMC هم چنین به عنوان یک امولسیون کننده در بیسکویتهای با کیفیت بالا استفاده میشود. با پخش یکنواخت پربی در خمیر، باعث آزاد شدن خمیر از قالبها و برشها میشود و به بیسکویتهای خوش فرم و بدن لبههای مخدوش دست یابد. هم چنین میتواند به کاهش میزان زرده تخم مرغ یا چربی استفاده شده در ساخت بیسکویت کمک کند، در نتیجه به صرفه میرسد.
از CMC در تهیه آب نبات باعث پراکندگی روان روغنهای طعم دار میشود و باعث بهبود بافت و کیفیت میشود.
CMCدر آدامس، مارگارین و کره بادام زمینی به عنوان امولسیون کننده استفاده میشود.
هم چنین این ماده در ساخت چرم برای ایجاد لبهها نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
ژلاتین
ژلاتین
ژلاتین مادهای جامد نیمه شفاف، بیرنگ، ترد و کمابیش بیمزه است که از کلاژن درون پوست و استخوان جانوران بهدست میآید. این ماده معمولاً بهعنوان عامل ژلهای کننده در صنایع غذایی، داروسازی، عکاسی و لوازم آرایشی و بهداشتی بهکار میرود. مواد حاوی ژلاتین یا چیزهایی با عملکرد مشابه این ماده، ژلاتینی نامیده میشوند. ژلاتین یک گونه تغییرناپذیر هیدرولیز شده از کلاژن است و بهعنوان یک ماده خوراکی طبقهبندی شدهاست. ژلاتین در ساخت برخی آبنباتهای چسبناک و نیز فراوردههایی مانند ژله، مارشمالو (marshmallow) و برخی ماستهای کمچرب بهکار برده میشود.
لستین
لستین
لسیتین چیست و چه کاربردی دارد؟
سویا لسيتين مايع خوراكي :
لسيتين خوراكي مخلوط پيچيده اي از استرفسفاتيديلهاي نامحلول در استن فسفاتيدها است كه عمدتأ حاوي فسفاتيديل كولين , فسفاتيديل اتانول آمين , فسفاتيديل سرين , و فسفاتيديل اينوزيتول در تركيب با مقادير متفاوتي از تري گليسريدها , اسيدهاي چرب و كربوهيدراتها است كه از دانه هاي روغني خوراكي خصوصأ سويا و منابع حيواني مانند زرده تخم مرغ به دست ميآيد و از خميري تا مايع غليظ عسلي ميباشد .
لسیتین به دو شکل لسیتین مایع و جامد وجود دارد. شکل مایع آن در شکلات ، کیک و بیسکویت و مارگارین کاربرد دارد. شکل گرانولی لسیتین نیز کاربرد مکمل غذایی دارد و شکل لسیتین پودری با محصولات پودری دیگر مثل بهبود دهند ه های نان ترکیب می شود و قابل پخش در آب هستند.
کاربرد لسیتین مایع در شکلات:
زمان افزودن لسیتین بسیار مهم و حیاتی است. یک قسمت باید در ابتدای کار افزوده شده و مابقی در آخر. در تهیه شکلات این دستورالعمل از نفوذ لسیتین به درون ذرات کاکائو جلوگیری می کند.
در بعضی موارد مقدار کمی از لسیتین قبل از ریفاینر به مخلوط ترکیبات اضافه میشود تا به فرآیند نرم کردن کمک کند اما باقیمانده آن قبل از اتمام عملیات کونچ کردن، اضافه میشود این روش باعث ایجاد حداکثر سیالیت شکلات یا پوشش ترکیبی با حداقل محتوای چربی میشود.

لسیتین
از دیگر کاربردهای لسیتین مایع در شکلات:
- 1. سبب جلوگیری از بلوم زدن شکلات می شود.
- 2. سبب کاهش ویسکوزیته مخلوط پودر كاكائو، شكر و كره كاكائو مي شود و کارکردن با مواد در کنچ بسیار راحتتر صورت می گیرد.
- 3. مصرف کره کاکائو و روغن جانشین کره کاکائو را کاهش می دهد.
کاربرد لسیتین مایع در کیک:
- 1. باعث حفظ رطوبت و بالا رفتن ماندگاری کیک می شود.
- 2. سبب بهبود طعم کیک و پخش آروما در بافت کیک می شود.
- 3. باعث قهوه ای شدن یکسان سطح کیک می گردد.
- 4. ساختمان پوسته کیک را بهبود می بخشد و مانع از پخش شدگی آن می شود.
- 5. عامل پخش کننده زرده تخم مرغ می باشد.
- 6. بافت کیک را بهبود می بخشد.
کاربرد لسیتین مایع در بیسکویت:
- 1. مصرف چربی را کاهش می دهد.
- 2. باعث پخش فاز چربی شده و نیاز به استفاده از چربی و روغن جامد را کاهش می دهد.
- 3. مخلوط شدن را بهبود می بخشد.
فروش لسیتین:
واردات و فروش لسیتین مایع:
شرکت بازرگانی رز شیمی پویا ضمن دریافت سفارشهای خرید از سمت شما مشتریان محترم، محصول لسیتین مایع مورد نیاز صنایع مختلف را با نازلترین قیمت و کیفیت بالا تأمین کند و در اسرع وقت امکان ارسال محصول از طریق سیستم حمل و نقل به تمامی شهرهای کشور عزیزمان ارسال نماید.
قیمتهای عرضه شده سویا لسیتین مایع به وسیله شرکت رز شیمی پویا همیشه پایین ترین قیمت می باشد.
کلمات کلیدی:
قیمت سویا لسیتین – فروش سویا لسیتین – خرید سویا لسیتین – فروش لسیتین - سویا لسیتین خوراکی
زانتانگام
زانتان گام
گزانتان گام یا همان زانتان گام یا قوام دهنده
زانتان گام از تخمیر قندهای ساده گلوگز ساکاروز یا لاکتوز بدست می آید.
در واقع گزانتان گام نوعی صمغ است که برگرفته از نام باکتری زانتا مونس کامپستریس می باشد
گزانتان گام یک پلی ساکارید است که کاربردهای وسیعی دارد
یکی از کاربردهای رایجش بعنوان افزودنی به مواد غذایی است.
و بعنوان پایدار کننده از جداشدن ترکیبات مواد اولیه جلوگیری می کند
مقدار خیلی کمی از این صمغ می تونه مقدار خیلی زیادی ویسکوزیته یک مایع را افزایش بده در واقع قوام دهنده گی بسیار دارد
و در صنعت غذا از این صمغ در سس ها و چاشنی دهنده سالاد استفاده میشود
اگرچه این صمغ یک امولسیفایر نیست اما بواسطه پایدار کردن یا تثبیت کردن امولسیون به جلوگیری از جدا سازی
فاز روغنی کمک میکند در صنعت غذایی منجمد از جمله بستنی ها و نوشابه ها و نوشیدنی ها گزانتان گام به ایجاد یک بافت خوشایند و دلپذیر کمک میکند
البته ناگفته نماند که در خمیردندان نیز گزانتان گام استفاده میشود
کاربرد گزانتان گام در صنایع غذایی
برای تهیه نانها و مواد غذایی و نوشیدنی در انواع سسها، در سوپ فوری، در کاهش چربی، مارگارین، در بستنی
در آب میوه، در نان فاقد گلوتن
در غذاهای کنسروی، افزایش ویسکوزیته سیال و یکنواختسازی در مخلوطهاي پودري.
صمغ زانتان عاری از هرگونه چربی و کلسترول است و به میزان فراوانی فیبر دارد که این ویژگی به تسهیل هضم غذا کمک میکند، همچنین بهدلیل کم بودن میزان کالری میتوان از آن بهعنوان یک جایگزین کمکالری برای چربی استفاده کرد، بهعنوان مثال در تهیه غذاهای رژیمی مانند بستنیهای کم کالری استفاده میشود، برای جلوگیری از تشکیل کریستالهای یخ در بستنی نیز بهکار برده میشود.